Recepten - Natuurlijk! NFN

Taart van UIT!

Twee heerlijke recepten

NFN Open & Bloot 60 jaar

Een grootschalig verjaardagsfeest zit er vanwege de coronamaatregelen natuurlijk niet in. Maar taart: dat maakt een hoop goed. Zeker als je een van deze twee heerlijke creaties proeft. Zonder rommel, zonder dierlijke producten, vol heerlijke, eerlijke ingrediënten. Aan de bak!

“Ben jij thuis aan het bakken geslagen? Deel het bakresultaat op social media en tag @natuurlijknfn erin!”

Recepten

Blauwe bessen kruimeltaart

Ingrediënten

Bodem
200 gram havermout
215 gram speltbloem
120 gram kokosbloesemsuiker
250 gram plantaardige boter (koud)
1,5 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel kaneel

Vulling
500 gram blauwe bessen (diepgevroren)
50 gram kokosbloesemsuiker
60 gram chiazaad

Benodigdheden

Oven
Keukenmachine
Bakpapier
Ronde bakvorm, doorsnede 26 cm

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Doe de havermout, speltbloem, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en kaneel in een keukenmachine en mix in 30 seconden fijn.
3. Voeg daarna de koude boter in blokjes toe en mix nogmaals 30 seconden door elkaar tot er een kruimelig deegontstaat. Let op: niet langer dan 30 seconden mixen, want dan heb je geen kruimels meer.
4. Schep 2/3 van het deeg uit de keukenmachine en leg dit op een bord, dit is de kruimellaag. Doe een velletje bakpapier in de taartvorm en voeg het overige deeg toe aan de vorm. Maak hier de bodem van, druk goed aan met je handen en bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven.
5. Doe de diepgevroren blauwe bessen samen met 1 eetlepel water, het chiazaad en de kokosbloesemsuiker in een pannetje. Kook op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Laat dit 10 minuten pruttelen tot het is ingedikt en roer af en toe even door. Prak de bessen fijn met een lepel.
6. Verdeel dit mengsel over de voorgebakken bodem en garneer daarna met het overgebleven deeg, dit hoef je nietaan te drukken.
7. Bak de taart daarna nog 35-40 minuten tot de kruimellaag lichtbruin kleurt. Laat de taart een half uurtje afkoelen voor je hem aansnijdt, zo wordt de kruimellaag hard. 

Tip

Je kan de blauwe bessen ook vervangen door frambozen voor een frambozen kruimeltaart .

Pecan karameltaart

Ingrediënten

Bodem
125 gram amandelmeel
200 gram glutenvrije havermout
80 gram Becel Pure of Becel Romig (kies je andere boter, let er dan op dat het vetpercentage gelijk is)
4 eetlepels ahornsiroop
Paar snufjes zout

Karamellaag
40 gram kokosolie
145 gram ahornsiroop
50 gram amandelpasta
1 theelepel kaneel

Garnering
30 gram pecannoten

Benodigdheden

Keukenmachine
Oven
Quichevorm met uitneembare bodem, doorsnede 20 cm

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Doe de havermout en het amandelmeel
samen in de keukenmachine en maal goed fijn. Voeg daarna Becel Pure, ahornsiroop en zout toe en maal nogmaals.
3. Verdeel het mengsel over de quichevorm. Duw eerst de
zijkanten goed aan en zorg dat je een rand hebt van een
halve centimeter dik. Werk zo naar het midden van de taart toe en duw alles goed aan met je handen.
4. Bak de bodem in de voorverwarmde oven in 15 minuten
goudbruin. Laat daarna 30 minuten afkoelen.
5. Maak de karamellaag. Doe de kokosolie, Becel Pure en
ahornsiroop samen in een pannetje en breng aan de kook.
Roer goed door tot alles is gesmolten en zorg dat het vuur
niet te hoog staat. Voeg daarna de amandelpasta en kaneel toe en roer nogmaals door totdat alles opgelost is.
6. Laat de karamelsaus 15 minuten afkoelen en giet dit
daarna over de bodem.
7. Zet de taart minimaal 4 uur (of een hele nacht) in de
koelkast om hard te worden. Versier de taart voor het
serveren met geroosterde pecannoten.

Tip

Bewaar de taart in de koelkast, zo blijft hij het lekkerst. De karamellaag wordt namelijk zachter als deze op kamertemperatuur komt.

UIT! Magazine

Deze recepten stonden in het jubileumnummer van UIT! Magazine (maart 2021).
Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu