Naaktstrand Oesterdam stukje in puzzel van verdronken stad
04-12-2024: De gemeente Tholen gaat alles in het werk zetten om de ‘verdronken’ stad Reijmerswaal weer boven water te krijgen. Eén van de oude toegangspoorten ligt pal naast het naaktstrand op de Oesterdam. NFN Open & Bloot is nog steeds als gesprekspartner bij de plannen betrokken.
NFN was eind november aanwezig in het oude stadhuis van Tholen om te bespreken hoe natuur, archeologie en recreatie in de toekomst kunnen samengaan in het gebied. Er moet hoe dan ook meer aandacht aan de natuur worden geschonken, omdat de verscheidenheid aan vis in dit gedeelte van de Oosterschelde de laatste tijd fors is gedaald.
Daarnaast wil de gemeente de geschiedenis naar boven halen door de funderingen van de stad bloot te leggen. En moeten vissers, surfers, duikers en naaktrecreanten hier ook nog een plek houden en vinden. Genoeg puzzelstukjes dus om in elkaar te passen.
Goede band met gemeente
Uit onderzoek begin dit jaar bleek dat de funderingen van een oude toegangspoort van Reijmerswaal vlakbij het naaktstrand liggen. Op dit moment is niet helder of hier iets mee gaat gebeuren, en zo ja, wat dan precies. Laat staan of er gevolgen zijn voor het naaktstrand.
NFN is in gesprek met de gemeente om ervoor te zorgen dat bezoekers de naaktligweide op de dam kunnen blijven benutten. Of desnoods ergens anders terecht kunnen.
(Boven: het stadhuis van Tholen)
Dat de gemeente NFN bij dit project betrok, was bij voorbaat niet vanzelfsprekend. De ligweide op de Oesterdam is geschikt voor naaktrecreatie en niet officieel aangewezen. Dit laatste omdat naaktrecreatie in de godsdienstige gemeente Tholen een gevoelig onderwerp is. Daarom onderhoudt NFN al jaren regelmatig een goede band met de gemeente.
Geschiedenis Reijmerswaal
Reijmerswaal verdween in het begin van de 18e eeuw in de golven van de Oosterschelde. Het was in de 14e en 15e eeuw Zeelands derde grote stad. Door de ligging in de Oosterschelde had de welvarende stad directe handelsverbindingen met Antwerpen. Het tij keerde toen vanaf de 16e eeuw de stad steeds vaker werd overstroomd door (storm)vloed. Om uiteindelijk helemaal in de golven te verdwijnen.
Sinds 2020 zet de gemeente Tholen zich in voor behoud van dit historisch erfgoed. In 2030 moeten de resultaten hiervan voor iedereen zichtbaar zijn.