Een prettiger blootklimaat dankzij de Veiligheidscommissie

Een prettiger blootklimaat dankzij de Veiligheidscommissie

Een prettiger blootklimaat

Voorzitter Henk Dijkstra spreekt zich UI!

‘Ik vind het belangrijk dat het Veiligheidsprotocol goed zichtbaar is’

Maak je iets vervelends mee waardoor je je onveilig voelt op een blootlocatie? Meld het dan bij de Veiligheidscommissie, door NFN in het leven geroepen om een prettig en veilig blootklimaat te bevorderen. Aan het woord is Henk Dijkstra, voorzitter van de commissie.

Bron: UIT! lentenummer 2022 | Tekst: Stephanie Reedijk

post-tip-jouw-naaktstrand-bg.jpg

Henk, wat doet de Veiligheidscommissie precies?

“De commissie onderzoekt meldingen over ongewenst gedrag op blootlocaties. Als iemand je ongewenst aanraakt, bijvoorbeeld, of steeds veel te dichtbij je gaat zitten terwijl je dat niet wil. Meldingen kunnen ook over vervelende seksuele opmerkingen gaan – op een terrein, of in een appgroep. Of over gluurders. Naar aanleiding van ons onderzoek adviseren wij over eventueel te nemen maatregelen tegen daders.”

 

Hoe ben jij in de commissie beland?

“Via een vacature in UIT! de doeken, drie jaar geleden. Ik ben strafrechtjurist en heb veel ervaring met de afhandeling van zedenzaken. Dit paste dus wel goed in mijn straatje. Het leek me ook leuk en nuttig om bij te kunnen dragen aan een prettiger blootklimaat. Toen de voorzitter er afgelopen zomer mee stopte, heb ik het stokje van haar overgenomen.”

Strafrechtjurist dus. Welke achtergrond hebben de andere commissieleden?

“Er zitten een gepensioneerd-gynaecoloog, een gepensioneerde psychotherapeut en een jurist met ervaring in klachtafhandeling in de commissie. Verschillende relevante expertises dus. We hopen dit voorjaar nog een vacature te kunnen vervullen”

 

Hoe handelen jullie zo’n melding af?

“Eerst kijken we of de melding ontvankelijk is, dus of het betrekking heeft op veilig en prettig bloot recreëren. Onderling gekibbel in een vergadering van een naturistenvereniging is dat bijvoorbeeld niet. Bij een ontvankelijke  melding gaan één of twee van de commissieleden met klager, beklaagde en eventuele getuigen en verenigingsbestuur  afzonderlijk in gesprek. Wat is er voorgevallen? Is dat in strijd met de gedragscode van het Veiligheidsprotocol? Daar komt een conceptadvies uit dat we in de commissievergadering met elkaar bespreken. Daarna brengen we een bindend advies uit, waaraan alle betrokkenen gebonden zijn.”

Wat voor advies kan dat zijn?

“Als wij vinden dat de melding onvoldoende is komen vast te staan, verklaren we de klacht ongegrond. Als de klacht wel gegrond is, dan volgt er soms alleen een waarschuwing, andere keren is ons advies om de beklaagde niet meer toe te laten op het terrein in kwestie. In het ergste geval adviseren we NFN Open & Bloot om iemand het lidmaatschap te ontnemen. Maar dan gaat het wel om hele ernstige overtredingen van de gedragscode.”

 

Zijn jullie het weleens oneens binnen de commissie?

“Niet vaak. We staan open voor elkaars argumenten en worden het altijd wel eens. De Veiligheidscommissie is volledig onafhankelijk, dus alle betrokkenen worden onpartijdig en objectief gehoord. Vervolgens wegen we alle argumenten en feiten zorgvuldig tegen elkaar af om tot een oordeel te komen.”

In welke gevallen kan de commissie niet optreden?

“Bij voorvallen in het buitenland, want het Veiligheidsprotocol is gebaseerd op de Nederlandse wet. Bij vermoedelijke strafbare feiten is het zaak voor leden om direct de politie te bellen, wij wachten dan de uitkomst van het politieonderzoek af en eventueel de afloop van een strafzaak. We hebben weleens een melding gehad over ongewenst gedrag op een naaktstrand, maar daar is het Veiligheidsprotocol niet van toepassing omdat het niet een ‘NFN’-terrein’ is. Die klagers verwijzen we door naar de plaatselijke politie.”

 

Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt aan je werk voor de commissie?

“Zo’n tien, twaalf uur per maand. Dat is op basis van ongeveer tien meldingen per jaar. De commissie vergadert eens per maand. Verder zijn we natuurlijk het hele jaar doorlopend bezig met het opvolgen en afhandelen van meldingen. In de zomer komen er vanzelfsprekend meer meldingen binnen dan in de winter.”

Tien meldingen per jaar: kunnen we daaruit concluderen dat het blootklimaat best prettig is?

“Het doet inderdaad vermoeden dat het nog niet zo slecht gesteld is met de veiligheid op Nederlandse terreinen.”

 

Wie kunnen de Veiligheidscommissie benaderen?

“Leden die rechtstreeks of via een vereniging bij NFN zijn aangesloten. Ook de verenigingen en organisaties die bij NFN zijn aangesloten en het ‘Prettig Bloot’-label voeren, kunnen een beroep op ons doen. Eigenlijk iedereen op wie het Veiligheidsprotocol van toepassing is.”

 

Wat doet de commissie op het gebied van preventie?

“We vragen verenigingen om hun leden actief op het Veiligheidsprotocol te wijzen. In de laatste Verenigingskamer– een overleg tussen bestuurders van naturistenverenigingen -, heb ik nog uitgebreid verteld over ons werk. We kunnen, als verenigingen dat willen, thema-avonden op terreinen organiseren om de leden voor te lichten over het Veiligheidsprotocol. Het is niet dat wij het beter weten dan de verenigingen zelf, maar het zou zonde zijn dat áls er iets vervelends gebeurt, NFN-leden niet weten dat zij een beroep op de commissie hadden kunnen doen. Ik vind het belangrijk dat het Veiligheidsprotocol goed zichtbaar is.”

Gratis inkijkexemplaar!

Benieuwd wat je kunt verwachten van UIT! Magazine? Bekijk dan nu het gratis inkijkexemplaar!
Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu