Gemeente Zeewolde gaat wederom boekje te buiten
Gisteravond (17 december) besloot de gemeente Zeewolde om naaktrecreatie in de gemeente te verbieden m.u.v. het Laakse Strand. Dit ondanks de pogingen van NFN Open & Bloot de gemeente hiervan te weerhouden. Directeur-bestuurder van NFN Open & Bloot, Christine Kouman, sprak gisteravond in de gemeenteraad. Zij legde nogmaals uit waarom de gemeenteraad naaktrecreatie wettelijk niet kán verbieden.
Hoewel het besluit als hamerstuk was geagendeerd, ging de gemeenteraad toch nog uitgebreid in discussie over het onderwerp. Dit hebben we dan toch nog bereikt.
In een laatste poging om de gemeente Zeewolde te weerhouden naaktrecreatie binnen de gemeente te verbieden schakelde NFN advocaat Spong in. De bekende strafpleiter adviseerde de gemeenteraad van hun voorgenomen besluit af te zien en zo te voorkomen dat Zeewolde te kijk wordt gezet als een gemeente die het met de regels van de democratische rechtsstaat niet zo nauw neemt. Mr. Spong heeft NFN al eerder succesvol juridisch bijgestaan.
Zeewolde verbiedt naaktrecreatie overal binnen de gemeente verbieden, m.u.v. het Laakse Strand (het officieel aangewezen naaktstrand). De gemeente wil hiermee zogenaamde overlast van blote wandelaars in het Horsterwold als overlast van buitenseks elders binnen de gemeente tegengaan.
Volgens de wet op naaktrecreatie op hebben gemeentes weliswaar het recht om naaktstranden aan te wijzen, maar kunnen zij naaktrecreatie op geschikte plekken niet verbieden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld op een rustig stukje strand of een afgelegen plek in het bos ook bloot zonnen of wandelen. Mr. Spong beargumenteerde dat naaktrecreatie wettelijk ook is toegestaan op plekken die de gemeenteraad niet heeft aangewezen. En dat de wet op naaktrecreatie niet gebruikt kan worden ter preventie van zedendelicten.
NFN had daarom de gemeente geadviseerd om de tijd te nemen en de zaak goed uit te zoeken in plaats van een juridisch verkeerd besluit te nemen. Daarnaast had NFN de gemeente uitgenodigd om samen met NFN naar oplossingen te zoeken over het bloot wandelen. Eerder dit jaar sprak NFN ook hierover met Staatsbosbeheer, de beheerder van het Horsterwold.
Twee weken geleden werd de zaak voorbesproken in een gemeentelijke commissievergadering. Ook toen al wees NFN de gemeente er al op met dit besluit buiten haar boekje te gaan.
NFN Open & Bloot bereidt zich voor op vervolgstappen.